Kinesotape

Kinesiotejp är inte ett nytt koncept, utan utvecklades för mer än 25 år sedan av

Dr Kenzo Kase - en japansk kiropraktor verksam i USA. Under flera år användes kinesiotejp av specialistläkare, specialister inom rehabilitering, sjukgymnaster och kiropraktorer. Under de senaste åren har kinesiotapens popularitet ökat markant, och tejpen används nu av läkare och elitidrottare runt om i världen - inklusive Lance Armstrong, Serena Williams och David Beckam - bara för att nämna några.


Kinesiotape är tunna, elastiska, färgade tejpremsor som placeras på leder och muskler för att stödja och stabilisera lederna. Målet är med andra ord att minska smärta och inflammation, lugna överansträngda och trötta muskler, samt att påskynda läkning av muskler. Den används också för förebyggande underhåll och smärtlindring.

 

Tejpen är i sig en elastisk, vävd tejp som finns i många olika bredder, färger och typer. Den skärs till olika former och appliceras ovanpå huden. Den kan likna konventionell sporttejp, men är i grunden annorlunda i det att den har en viss elasticitet, vilket är hemligheten bakom dess effektivitet. Den är placerad ovanpå huden, skapar så kallade "vågor" på huden, och är effektiv under 3-5 dagar innan den måste bytas ut. Du kan både duscha och simma med den. Den innehåller inte latex, vilket också gör den användbar för personer med latex-allergi.

 

Hur fungerar kinesiotape?

 

När tejpen används på rätt sätt, kan du inte ens känna det. Användaren placerar den på huden något sträckt, från en ände av muskeln till den andra. Teorin bakom tejpen är baserad på att kroppen ska använda sin egna naturliga läkningsprocess. Tanken är att ge dina muskler maximal rörelse och få kroppens muskler att läka sig själva.

 

Kinesiotape har obegränsade användningsmöjligheter!

 

Det kan vara svårt att tro att en strategiskt placerad elastisk tejp skulle göra någon skillnad i läkningsprocessen, och främja idrottsliga prestationer under skada. Men så är det! Kinesiotape rekommenderas särskilt för att lindra karpaltunnel, artrit, plantar fasciit, axelsmärtor och okulär myasthenia. Andra källor säger att kinesiotape kan användas för huvudvärk, fotproblem, diskbråck, knäskada, hamstring, ljumskskada, rotatorkuffen-skada, whiplash, tennisarmbåge, patellar-spårning, pre-och postoperativ ödem, ankelstukning, etc.

 

En mycket viktig sak att komma ihåg är att effektiviteten i kinesiotape är starkt beroende av placering och teknik.